
 

SECTION VII CONTINUED 
 

STANDARD 3.12 
 

EFFECT OF UNRECORDED DECLARATION OF TRUST, OR DEFECTIVE OR 
UNRECORDED MEMORANDUM OF TRUST, ON VALIDITY OF CONVEYANCE 

BY TRUSTEE 
 
 
The validity of a conveyance of an interest in real estate executed by a trustee of 
a trust for which neither a Declaration of Trust nor an Affidavit or Memorandum of 
Trust has been recorded, or for which an Affidavit or Memorandum of Trust which 
does not satisfy the requirements of R.I.G.L. § 34-4-27 has been recorded, is not 
for that reason impaired. The interest thereby conveyed shall be considered as 
effective and as marketable as if a Declaration of Trust or an acceptable Affidavit 
or Memorandum of Trust had been recorded, provided that (a) five (5) years 
have elapsed since the conveyance was recorded, and (b) there is no record 
evidence of a challenge to the validity of the conveyance.  
 
 
COMMENTS:  
 
(1)  An attorney involved in a current transaction who has been asked to record a 

conveyance by a trustee, including, but not limited to, a deed or a mortgage,  
should always insist that an Affidavit or Memorandum of Trust meeting the 
requirements of R.I.G.L. § 34-4-27 be produced and recorded. 

 
(2)  See Title Standard 7.11 adopted April 28, 2009 regarding the absence of a 

recorded Affidavit or Memorandum of Trust for a deed executed by a 
financial institution holding a mortgage as a “trustee”. 

 
 
History 
 
Approved by the Executive Committee of the Rhode Island Bar Association on 
April 21, 2014. 


